Välkommen till I 21 Kamratförening!
NYHET!
Artiklar i årsböckerna Västernorrlänningen 1977 - 2006
Ta del av sammanställningen av artiklar här >>
Ceremoni 11 mars i samband med svensk NATO-anslutning
Måndag 11 mars kl 12:00 genomförs ceremoni i samband med svensk NATO-anslutning. Bild: GP
Kamratförening bjuds in för att deltaga
Tid: kl. 12:00
Plats: Framför Hågesta 1 (regementsparken)
Klädsel: Vårdad
Inbjudan till RegM längdskidor tisdag 9/4 (V. 415)
Läs inbjudan och info om RegM skidor här >>
I 21 KF:s Kamratstöd
Sollefteå minnesplats för fredsbevarande tjänst
Minnesplatsen är belägen intill Ingrid Thulins-stig 100 meter öster om Sollefteå kommunhus. På stenen står: "Hedra de veteraner som gjort en insats för freden. Minns de stupade." Minnesplatsen har tillkommit på initiativ av ett medborgarförslag och Föreningen Veteranerna Ångermanland. Sollefteå kommun har bekostat och låtit resa stenen.
Minnesplatsen invigdes den 19 september 2020 av landshövdingen i Västernorrlands län Berit Högman. Tal hölls av generalsekreteraren för Sveriges veteranförbund MariAnne Boström och Sollefteå kommunalråd Johan Andersson.
Fanvakt ur Ångermanlands hemvärnsbataljon förde Sveriges- och Västernorrlands regementes fanor. I invigningen deltog bland andra veteraner ur den av NB 21 uppsatta Bosnienbataljon BA 11 som under veckoslutet samlats till en återförening i Sollefteå.
Inbjudan till kyrkmarsch med luciafirande 13 december
Läs inbjudan och hålltider för kyrkmarschen här >>
Kamratföreningsmöte med SMKR Nedre Norrland I Sollefteå
Deltagarna på kamratföreningsmötet samlade på trappan till Sollefteå soldathem.
Läs artikeln från mötet med SMKR Nedre Norrland >>
Händelserika dagar för I 21:s soldater i Stockholm
Helgen 16-17 september blev en händelserik helg i Stockholm för I 21:s soldater med både jubileumskortege för HMK Carl XVI Gustaf och högvakt vid slottet. Text & foto: Erik Löfgren
Läs Erik Löfgrens text & se bilder här >>
Beställ årets nummer av Västernorrlänningen
Nu finns årets nummer av Västernorrlänningen att beställa från kamratföreningen.
Fokus i årets nummer är på de första värnpliktiga på återstartade I 21 Västernorrlands regemente och deras utbildningsår på regementet i Sollefteå. Rikligt illustrerat med många bilder fotograferade av I 21:s kommunikationschef Erik Löfgren varvat med soldatberättelser, årets bäste soldat, en historisk betraktelse om Kristina Berglund som var officerskårens trotjänarinna i över 50 år på Sånga mo, Sollefteå läger och kasernområdet för I 28/ I 21 och mycket mer.
Ett nummer av Västernorrlänningen kostar 100 kr.
Beställ via e-post till:
info-I21@ mil.se
alternativt via post till
I 21
att Erik Löfgren
Box 231
881 25 Sollefteå
Betalningen (100 kr) görs till Plusgiro 37 20 17-4
150 besökare på I21:s besöksdag för anhöriga
Läs mer om besöksdagen för anhöriga den 27 maj 2023 här >> Text och foto: Erik Löfgren/ Försvarsmakten
Armébudkavlen passerade Sollefteå på sin färd genom landet
Läs mer om Armébudkavlen som passerade Sollefteå här >>
ÖB besökte I 21 i Sollefteå
ÖverbefälhavareMicael Bydén och regemetschef Jonas Karlsson unde besöket i Sollefteå.
Läs artikeln av Erik Löfgren om ÖB-besöket här >>
ÖB invigde nya mässen på I 21
Överbefälhavare Micael Bydén inviger nya mässen på I 21.
Läs artikeln av Erik Löfgren om invigningen av mässen här >>
Västernorrlands regemente invigt
Västernorrlands regemente invigdes söndagen den 16 januari. Publiktillströmningen var god till den välredigerade föreställningen som ägde rum i I 21 regementspark.
Foto Bertil Olofsson
Länk till Sten Lönns rapport med Nils Berglunds, Erik Lövgrens och Bertil Olofssons bilder >>
Lars Hägglund rapporterar från Västernorrlands regementes återinvigning
Invigningen av Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår ägde rum i I 21 regementspark den 16 januari 2022. På scenen Arméns musikkår. Framför scenen ses från höger Prins Carl Philip, ÖB general Micael Bydén, Chefen för H.M. Konungens stab, generallöjtnant Jan Salestrand, officer med ÖB kommandotecken, försvarsminister Peter Hultqvist och Västernorrlands landshövding Berit Högman. Foto Fredrik Granholm, 15. HVBAT Ångermanland.
Länk till Lars Hägglund rapport >>
Fem FN-bataljoner på Cypern, en gammelyxa berättar
Stab- och trosskompaniets larmstyrka byter transportsätt inför insats vid ”kalabaliken” i den turkcypriotiska byn Kouphinou i mars 1967. Foto Lars Eriksson.
Mer än 25 500 svenska män och kvinnor har ingått i de svenska fredsbevarande bataljonerna som under åren 1964-87 verkade på Cypern. En av soldaterna var Lars Eriksson från Sollefteå. Han gjorde fem cypernbataljoner.
Här kan du läsa Lars Erikssons minnen från Cypern>>
Torparna Frida och Alfred Sjödin i Östra-Spannsjön
Margareta Larsson Wahlberg växte upp i Brukshagen inte långt från I 21, Östra- Spannsjön och Tjärnmyrens skjutfält. Som barn tillbringade hon mycket tid hos sina släktingar Frida och Alfred Sjödin i Östra-Spannsjön. Makarna Sjödin ägde ett torp som låg omedelbart bortom vägskälet på fotot. Vägen som går åt vänster leder till Vallån och den åt höger till Berghem. Berghem ligger vid granarna vid vägslutet. I dag minner inget på platsen om det torp som legat där.
Länk till Margaretas berättelse >>
Intervju med 40-talist som föddes på Tjärnmyra
Utsikt från Pansarvärnshyllan mot Östra-Spannsjön och Åmynnet i våra dagar. Eva Wedin, född Tjällden, har sina rötter i ett torp som låg drygt 300 meter rakt bortom sjöns högra begränsning.
Här kan du läsa vad hon har att berätta >>
Från kolarbygd till skjutfält
Tjärnmyrens gård även kallad Bäckmanska villan. Foto från Rolf Jansson.
I artikeln Från kolarbygd till skjutfält berättar David Lundin och Roland Thors om Tjärnmyrens utveckling från kolarbygd till skjutfält. Artikeln bygger på kyrkoböcker, I 21:s kamratförenings böcker, intervjuer av före detta anställda vid I 21 och släktingar till de som en gång bodde i området Tjärnmyran – Östra Spannsjön. Ett extra plus är de många bilderna, både de av äldre datum och de nytagna av Karl Erik Svensson.
Länk till den intressanta artikeln av David Lundin och Roland Thors >>
Önstasonen Bosse Myrén om boken Västernorrlands Regemente 1983-2000, Från fält expeditioner kök och förråd
Bosse Myrén med hustru Gerd på en av sina många resor. Foto från Bosse Myrén. Läs mera här >>
Läs recensionen här >>
Minnen från tiden som befälselev vid I 21 1958-59
Livkompaniet 1958-59. I artikel Minnen från tiden som befälselev vid I 21 1958 – 59 berättar Kjell R Högberg om tiden på 4. Stamkompaniet ochLivkompaniet
Ur gömmorna
1935 års män besöker regementet 1985. Min far Gustav-Adolf Jansson hälsar på Överste Lennart Rönnberg. I bakgrunden hemvärnsmannen Sven Silfver. Övriga okända. Texten förmodligen gjord av Kaptenen Kjell-Arne Holmberg. Om min far verkligen sa detta vet vi inte. Men att han sa något humoristisk är jag säker på.
Vy över I 21 omkring 1930, i förgrunden Hågesta Gård med Hågesta Trädgård.
/Rolf Jansson
Nils Berglunds film "Minnen från BA 11 i Bosnien"
I januari och februari 2020 berättade Bertil Olofsson på restaurang Old Oak och ABF i Sollefteå minnen från BA 11 insats i Bosnien oktober 1998- april 1999. I filmen informerar Bertil även om BA 11: s återträff och invigning av Sollefteå Minnesplats för Fredsbevarande tjänst i maj 2020. På grund av coronapandemin har invigningen av Minnesplatsen för fredsbevarande tjänst flyttats till den 19 september och BA 11 återträff till den18-20 september 2020.
Nils Berglund filmade ett av Bertil Olofssons föredrag som du kan se här>>
Övning i brobyggnad
Här ett foto från en militär övning där ett ingenjörsförband bygger en bro, över Ångermanälven i Ed, cirka 15 kilometer uppströms Sollefteå. Fotot kan vara från övningen Mitt Sverige 1987. Foto Rolf Jansson.
Västernorrlands regementes standar placerat på Camp Ripley
I Minnesota
Insatskompanichef Peter Glud berättar: "Norex är ett trupputbyte mellan Norska hemvärnet och Amerikanska National Guard. Utbytet har pågått i 46 år. Varje år åker 40 norska hemvärnssoldater över till USA och lika många amerikanska soldater kommer till Norge.
Svenska Hemvärnet får skicka en deltagare som representerar Sverige. 2019 blev den deltagaren jag. Utbytet genomfördes den 4 - 21 februari. Vid en ceremoni överlämnade jag Västernorrlands regementes standar till Brigadgeneral Kruse, till vänster på bilden.
Standaret, som ses till vänster om mig, står nu på Camp Ripley I Minnesota. Campen är bas för Minnesota National Guard.
Kulspruteskola 1930
En underbefälsskola för värnpliktiga i kulsprutetjänst på
I 21 1930. Andre man stående från vänster är Valter Olofsson taxiägare från Backe. Hans son Bertil har varit kapten på både I 21 och T3 och är i dag styrelseledamot i I 21 Kamratförening och kamratstödsansvarig. Har ni bilder från I 21 är ni välkommen att skicka dem till hemsidan, med en kort förklarande text, för publicering. E-post: info@i21kf.se
Läs Ilkka Pärssinens artikel här >>
Bli medlem
Vilka var regementets första civilanställda?
Läs mer om studiecirkeln här >>
Ny hemsida om Lasse Ring
Läs om Lillemors bok på hennes nya hemsida
Läs om Gamla lägret och T 3 m.m.